Tuesday, April 8, 2008

Morning Cook

Semalam aku cakap kat tunang aku nak masakkan spaghetti bolognese untuk die hari ni, buat bekal. Tapi die kate buat banyak-banyak sikit, sebab hari tu pun ada buat, die kasi oficemate die rase, and diorang cakap sedap. Hmm... rase kembang kejap. So, pagi tadi aku bangun jauh lagi awal dari biasa untuk masakkan meat spaghetti untuk die. So tanpa berlengah-lengah lagi, bahan-bahannye ialah

Daging cincang Ramly

Extra virgin olive oil

Tomato dan bell pepper

Tomato puree, bawang besar, bawang putih, spaghetti

Pepper dan MasterFoods' Spaghetti Bolognese (untuk italian herbs)

Dan yang terlupa nak amik gambar, Cheesedale cheddar cheese slices

Cara nak masak die sangatlah senang. Kalau kucing kat rumah bapak aku tu ada tangan, dia pun bole masak. Mula-mula, defrost daging cincang, kalau nak cepat defrost, rendam dalam air macam ni


Sementara tunggu dia defrost, potong bawang besar dan bawang putih. cara yang senang nak buang kulit bawang putih ialah penyekkan dia dengan pisau macam ni


Lepas tu, kupas pakai tangan je kulit dia, senang.


Lepas tu cincang la macam ni


Lepas tu, potong dadu tomato 2 biji

Dan potong capsicum/bell pepper tu petak besar-besar. Tapi sesetangah orang tak suka, jadi tak ada pun takpe

Check daging cincang tu dah fully defrost ke belum, kalau dah, keluarkan masuk dalam mangkuk


Dan hancur-hancurkan biar die


Tuang olive oil dalam 4 sudu besar (Aku kalau tuang main agak-agak je) dalam periuk dengan api sederhana kecik, tunggu panas dan tumis atau sautee dalam bahasa englandnye, bawang besar dulu,

Lepas bawang besar tu dah lembut, masukkan bawang putih

Bila bau bawang putih dia dah naik, masukkan capsicum tadi kalau nak pakai, untuk kasi dia lembut (tapi aku terlupa, so aku tak letak masa ni. Aku letak bila dah nak habis masak nanti). Lepas tu angkat. Letak periuk satu lagi atas api, masukkan olive oil dalam 6-8 sudu. Memang nak pakai banyak, sebab nak masak daging cincang tu. Lepas minyak panas, masukkan daging.

Api sederhana, kacau je daging tu, sampai die bertukar warna jadi coklat dan air dah keluar dari dagin tu. Kena make sure dagin tu semua masak. Lepas tu, masukkan bawang-bawang yang kita tumis tadi tu ke dalam

And then masukkan tomato


Masukkan setengah tin tomato puree tadi, dan kacau kejap dalam 3 minit, biar tomato tu lembut,


Kemudian masukkan air 3 cawan dan kecikkankan api jadi yang paling kecik


Masukkan pepper dalam satu sudu besar untuk bau dan rasa dia


Dan italian herbs satu sudu jugak. Bau dia sangat la sedap. Herbs ni la yang menjadikan makanan ni distinctly Italian, disebabkan bau dia tu


Masukkan gula satu sudu, dan garam satu sudu teh, dan biar dia masak pelan-pelan selama lebih kurang sejam. Supaya semua ingredients die dapat bercampur gaul dengan baiknye, especially daging cincang tu. Bau dia dah start best dah sekarang ni. (Dan pada masa ni la aku masukkan capsicum yang dilupakan tadi)


Lepas tu, masak sampai sos die ni cukup pekat (agak-agak la, macam spaghetti yang korang pernah makan sebelum ni) Rasa sikit. Adjust apa yang patut, pastu tutup api. Dah siap sos dia.

Kemudian, untuk spaghetti dia pulak, panaskan air dalam periuk, api sederhana, masukkan garam sikit dalam setengah sudu teh dan masak air tu sampai menggelegak, dan masukkan spaghetti yang belum masak tu. Tengok packaging spaghetti tu, ada yang kata 5 minit, ada yang 8 minit. Bila dah sampai masa dia tu, amik satu urat spaghetti tu, cuba gigit. Kalau still kenyal, boleh gigit, dan bila kunyah takde macam gigit kayu tu dah al dente la tu.

Definition: Al dente refers to the desired texture of cooked pasta in Italian cooking. It literally means "to the tooth". When the pasta is cooked al dente, there should be a slight resistance in the center when the pasta is chewed.

Tutup api, toskan spaghetti tu dan masukkan dalam satu mangkuk besar. Lepas tu tuang olive oil sikit kat spaghetti tu dan gaul. Ni untuk mengelakkan spaghetti tu melekat-lekat bila dah sejuk nanti. Lepas tu amik spaghetti tu sikit, tuang bolognese sauce tu atas die, dan letak la satu slice cheddar cheese atas die.


Tengok cheese tu cair, best..


Lepas tu makan la sampai kenyang. Kos die ade la dalam RM12, boleh kasi dalam 6 orang makan. Murah jugak la. Tapi kalau nak beli, barang yang mahal ialah olive oil dalam RM10 kot, dan MasterFoods' Spaghetti Bolognese dalam RM12. Tapi boleh pakai banyak-banyak kali, so takpe la kot.


Itu lah cerita aku membuat spaghetti di pagi hari. Aku ngantuk, nak tido.. Aku nak buat nescafe

11 comments:

rucAlica said...

alamak ilmiah betul la entry ini.cara memasak spageti?
kat kitorang takde ke he he he

sHafiq said...

ak de rasa pagi tadi..sedap2..cheese tu membuatkan ak giler jab..tu yg lambat wat keja..uhuhuhu...

Zaid said...

lica nak ke? Ada setengah tupperware lg ni, buat alas perut sebelum lunch. Hahaaa..

kasut-gombak said...

bes zaid masak..

tcabar kewanitaan aku sbb aku pon xpndai masak cmtu.huhuhuhu

me3n said...

ke ko beli pastuh masukkan dalam tupperware bro? ehehehe jk.

rucAlica said...

eh sedapla spaghetti tu..nyum nyum betul.segan aku sebab tak pandai memasak macam zaid.di pagi hari lak tu!!!!

Zaid said...

erme
aku pun tak reti masak sebenanye, tapi eksperimen-eksperimen, bole ditelan la jugak hasilnye. ko pun eksperimen la kat rumah. sebagai sumber inspirasi, tengok la asian food channel ke, tengok recipe kt internet ke, serious seronok. lg best kalau ko kasi orang lain mkn pastu orang tu suke. huhuhuuu.. rs seronok gile

min
cisss... takde beb. aku tak sebegitu keji. lain la kalau ayam masak kicap mariah's corner, memang aku tapau dari lien hoe je la, hahaaa..

lisa
thank u.. bestnye ada orang kate sedap, tak payah nak segan lisa, makan je, hohohooo...

me3n said...

nnt buat rombongan jgn lupe bawak bekal spaghetti bolognese ehehe.

B|itHeGaL said...

Wahh... leh tuka career ni zaid... mase ko bwk bekal tuh.. aku dh kenyang.... x larat nak rase spagetti air tgn ko neh... nani ngn erme je sempat rase... x pe... akan ku try buat sendri nnt... :D

nhanania said...

pergh siap amik gmbar bagai ms masak..
tp aku yg pandai masak ni pun puji mskn kau..(nk puji diri aku gak)

saracocohoney said...

pergh...terbaikkk la...!

How 4chan are you

You are 69% 4chan material.
 

You're an average 4channer - far from being a newfag, with plenty of knowledge of our subculture and various memes, and the potential to be downright hilarious at times. Yet you've managed to keep a few shreds of your sanity, and aren't the out-of-hand Anonymous that makes it to those news reports. In other words, you are the best kind of 4channer.

How 4chan are you?
See All Our Quizzes